Sofia

Att leva med Crohns

The Specific Carbohydrate Diet

Publicerad 2012-07-08 18:58:43 i Allmänt

SCD introduktion
SCD har hjälpt många personer med olika mag- och tarmsjukdomar och är framställd främst för personer med Crohns, ulcerös kolit, celiaki (glutenintolerans), divertikulit (infekterade tarmfickor?), cystisk fibros och kronisk diarré. De tillåtna livsmedlena i dieten baseras på dess kemiska struktur. Kolhydrater klassificeras genom sin molekylstruktur (monosackarider, disackarider och polysackarider). Dieten är sockerfri (socker är en disackarid), laktosfri (laktos är en disackarid), sädesslagfrivoch stärkelsefri (stärkelse är en polysackarid).
 
Monosackarider (enkel sockerart, grundenheter i kolhydrater) är de kolhydrater som är tillåtna i dieten eftersom de har en enda molekyl struktur. Disackarider (dubbla molekylder) och polysackarider (kedje molekyler) är inte tillåtna, dessa kallas komplexa kolhydrater. Komplexa kolhydrater (inte lättsmälta) måste brytas ner för att kunna absorberas. I kroppen hos en person som inte kan bryta ner dessa effektivt börjar bakterier att blomstra (overgrow, hittar inget bra svenskt ord, men bakterier och jäst i tarmen "överväxer"). Bakteriell överväxt skapar en kedjereaktion, eftersom bakterierna skjuter ut gifter och andra syror skapar det irritation i tunntarmens celler, som skadar dem, som i sin tur leder till problem med att absorbera mat vilket leder till ännu mer problem med att bryta ner mat osv osv.
 
Tänk er bakterierna som små människor, som exempelvis i ett sims spel. Om era simsgubbar äter bra mat mår de bra och gör bra saker. Om de däremot enbart får dålig mat så kommer de bli feta, fisa och svettas jättemycket och bli på dåligt humör och gör dåliga saker. Fisar och svett luktar illa, vilket gör att hela miljön blir sämre. Alla blir på dåligt humör.
 
Meningen med kosten är att svälta ut dessa bakterier och återställa balansen i tarmen genom att ta bort de födoämnen som dessa bakterier lever på.

Källor: breakingtheviciouscycle, wikipedia,  scdlifestyle
 
Historia
Det här är ingen ny diet. Idén kommer urpsrungligen från Dr Samuel Gee som 1888 (!) publiserade en rapport med observationer av personer som var intoleranta mot stärkelserik mat, ris och sädesslag. 1920 arbetade Dr Sydney Haas som barnläkare i New York. Under början av sin karriär stötte han på en hel del fall med glutenintolerans, som på den tiden ofta resulterade i död. Han kom fram till att dessa barn klarade av frukter, vissa grönsaker  och mjölprotein. I början av behandlingen använde han mogna bananer med prickar på skalet. 1951 hade Dr Haas behandlat mer än 603 barn med glutenintolerans - 370 fall studerades intensivt - han botade mer än 98% av dessa. Han publicerade sina studier i den medicinska boken the management of Celiac Disease. I den boken refererad han sitt protokoll som "the specific carbohydrate diet". 

1960 led Judy Gottschall, åtta år, av allvarlig ulcerös kolit. Under tre år besökte hon sjukhuset flera gånger och tillslut var tillståndet så allvarlig att en operation blev inbokad. Hennes mamma Elaine Gottschall kände sig hjälplös och förkrossad av dotterns tillstånd. Doktorn påstod att det var Elaine som orsakat dottern all smärta, eftersom man på den tiden skyllde ulcerös kolit på mödrarna. Trött, arg och upprörd tog Elaine med sig Judy hem. En vän var på väg hem till Elaine som stöd, då hon på vägen mötte en bekant som kände någon med liknande problem som Judy, dessa problem hade blivit botade av någon Dr Haas. Elaine letade upp denna Dr Haas, som då var runt 90 år. Han var den första som frågade Elaine vad hon gav för mat till dottern. Han introducerade dem för SCD. Och sakta men säkert så blev dottern bättre. Efter 18 månader hade Judy återhämtat sig rejält. Elaine hörde om andra mammor vars barn hade liknande symtom som Judy, och presenterade SCD för dem. Till slut, efter att ha sett och hört om så mycket lidande dessa sjukdomar skapade började Elaine att studera, 47 år gammal. Hennes främsta mål var att ta reda på hur dieten fungerade. Hon läste matte och biologi, efter sin "undergraduate degree" i biologi fokuserade hon på matsmältningsområdet. Hon forskade senare i förändringarna som sker i tarmväggen i inflammatoriska tarmsjukdomar.

Källa: Recipes for the specific carbohydrate diet av Raman Prasad s. 12-13
 
Maten
Dieten kan kallas biologisk korrekt eftersom den tillåter livsmedel som den tidiga människan åt, det vill säga sådan mat som människor åt innan jordbruket. Den kost som vi utvecklats till att äta i miljontals år är övervägande bestående av kött, fisk, ägg, grönsaker, nötter och frukter. Den moderna kosten bestående av stärkelse, spannmål, pasta, baljväxter och bröd har konsumerats i enbart 10.000 år. Under de senaste 100 åren har ökningen av komplexa sockerarter och tillsatser i födan lett till en enorm ökning av hälsoproblem (tarmstörningar, fetma, störningar i hjärnans funktion). Detta kan ses som ett tecken på att vi inte är anpassade att äta denna kost, eftersom våra kroppar inte hunnit anpassa sig helt efter den.

Källa: Breakingtheviciouscycle (länk ovan)

Legal/Illegal
Kött och fisk - lagligt kött är exempelvis fågel, fisk, nötkött lamm och skaldjur medan processerat kött så som korv, snabbmat och det mesta rökt kött och fisk är olagligt

Grönsaker - Lagligt: De flesta färska och frysta grönsaker, samt morötter, broccoli, lök, tomat, squash och många andra. Konserverade grönsaker. Olagligt: potatis, jams och andra stärkelserika rotfrukter. Förpackade grönsaker med tillsatt socker eller konserveringsmedel.
 
Frukter - Lagligt: färsk eller frysta frukter utan tillsatt socker som exempelvis bananer (mogna med prickar på skalet), äpplen, päron med mera. Torkad frukt utan tillsatt socker eller konserveringsmedel. Olagligt: konserverad frukt med tillsatt socker eller konserveringsmedel. Torkad frukt med tillsatt socker och konserveringsmedel
 
Spannmål - Lagligt: spannmål inkluderas inte i dieten. Olagligt: spannmål, bröd, ris, pasta, flingor och andra produkter med korn
 
Mejeriprodukter - Lagligt: SCD yoghurt, naturliga ostar där vasslen tagits bort och laktosen är "cured" exempelvis cheddar, colby, havarati, monterey jack, parmesan, swiss och andra. Dry curd cottage cheese och smör. Olagligt: mjölk, mjukost, färska ostar som mozzarella och ricotta. Ostar med tillsatser och färgämnen. Mjölprodukter som glass och margarin.

Oljor - Lagligt: matlagningsoljor (de med spannmål inkluderade) som olivolja med mera. Olagligt: matlagningsoljor med tillsatsämnen.
 
Källa: Recipes for the specific carbohydrate diet av Raman Prasad s. 17
Här kan ni kolla vilka livsmedel som är tillåtna och otilllåtna om ni är osäkra: Lista över livsmedel
 
 
När jag började tog jag kontakt med Jordan och Steve (scdlifestyle) för att då en gratis introguide. De skickar regelbundet mail med fakta och information. Jag tog också kontakt med Jay aka crohnsboy som både har en blogg och en hemsida (lite röriga men med mycket bra information) som skickade ett dokument med sina tankar kring det hela www.crohnsboy.com. Jag har även beställt hem en receptbok eftersom det kan vara rätt skönt i början och planerar att beställa hem breaking the vicious cycle eftersom det nog ger en djupare förståelse för det hela.
 
Hoppas att det här hjälper er att förstå dieten bättre! Over and out.
(Jag är gladare nu, och inte alls bitter längre. Thumbs up!)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sofia

Om vi bortser från faktumet att jag absolut är sämst på beskrivningar så kanske det här blir någorlunda bra. Jag är en rätt vanlig tjej på 21 år som bor i den lilla staden Eskilstuna, som ligger någonstans i Sverige. Jag är väldigt social och öppen, och för det mesta väldigt glad också. Jag är duktig på att sätta mig i konstiga situationer och brukar ofta slänga ur mig rätt dumma kommentarer. Hur som helst, denna blogg är ett ställe där jag skriver om hur det är att leva med sjukdomen Crohns. När jag fick diagnosen så sökte jag runt på internet och försökte hitta svar på mina frågor. Och förhoppningsvis kan någon i samma situation hitta svaret på deras frågor här.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela