Sofia

Att leva med Crohns

Stress

Publicerad 2012-09-25 10:24:13 i Allmänt

Alltså det här med stress. Jag vet så väl hur mycket min kropp ogillar stress och allt vad det innebär. Samtidigt går jag just nu den mest stressfulla terminen i hela min högskolekarriär, med en uppsats på 30 sidor, en uppsats på 15 sidor samt en månads praktik på alltihopa (utöver alla andra skoluppgifter). Och det tar ju inte slut där, jag ska ju hitta jobb och komma på vad jag vill göra med mitt liv efter det här.
 
Så, hur hanterar man då all denna stress? För jag känner faktiskt inte av någon stress överhuvudtaget just nu (med stark betoning på just nu delen).
 
Jag påbörjade min c-uppsats redan i somras. Jag sökte efter källor till min c-uppsats som möjligtvis kunde vara till god hjälp under denna termin. Hela "söka jobb och komma på vad jag vill göra med mitt liv'" grejen har jag lagt åt sidan. För jag inser att jag faktiskt inte behöver reda ut det där precis just nu. Jag har mitt vikariatjobb som helt säkert kommer ge mig en tillräcklig inkomst för att klara hyran och allt det där.
 
Så det är bara skolarbetet. Och har andra klarat det innan mig så kan jag också. Och om jag inte klarar av att få allt klart denna termin, då har jag faktiskt hela vårterminen på mig att få det gjort. Jag vet ju att jag inte vill stressa, så jag låter hellre allt ta lite längre tid än att utsätta min kropp för något som den möjligtvis inte kommer att klara av.
 
Prioriteringar mina kära vänner. Prioriteringar samt planering har varit nyckeln för mig. Samt aktiviteter som tar bort huvudet från alla måsten en stund (träning min kära vän).
 
Vad gör ni för att undvika stress?
 
Jag vill liksom inte hamn där igen.

Välkommen kära höst

Publicerad 2012-09-23 10:34:31 i Allmänt

 
Jag är ett höstbarn. Hela vägen in i hjärtat. Jag älskar stormar, jag älskar regn. Jag älskar löv på marken och den behagliga kylan/värmen som hösten innebär. Varken för varmt eller för kallt. Jag älskar hur solen lyser på hösten.
 
Jag hade en trevlig skaldjurskväll med familj och grannar igår. Så klart har magen fått ta sina törnar i dag istället eftersom jag lade allt som heter kost och "äta lagom" åt sidan. Men jag märker ändå hur magen bättre och bättre klarar av sådana här fusk-dagar när jag håller kosten såpass bra annars.
 
Jag älskar kosten jag äter på vardagar! Jag älskar verkligen maten som jag får äta, jag tycker att "min" mat många gånger är mycket godare än det som jag lämnar bort (pasta, potatis och andra stärkelserika livsmedel, socker, övriga spannmålsprodukter och laktosprodukter). Trots det här vill man ibland lyxa till det, eller rent av äta det som alla andra äter. Och jag älskar att jag kan göra det utan en vecka av katastrof. Jag märker ju hur jag direkt blir mycket gasigare i magen och hur magen följande dag inte är lika samarbetsvillig som annars (och "gravidmagen" smyger sig på igen). MEN det brukar enbart vara jobbigt under kvällen och följande morgon. Mot eftermiddagen är det lugnt igen.
 
Det här är sånt som jag enbart drömde om i våras. Jag har intalat mig själv så länge att jag faktiskt kunde nå hit. Jag fick övertyga mig själv varje dag, att jag kunde bli den där som var så gott som frisk. Humira tillsammans med en bra kost har gjort mig till den personen. Den personen som kan vara med på allt. Den personen som kan åka iväg utomlands utan problem. Den personen som KAN.
 
Jag är stolt över mig själv. Kost-delen i sjukdomen var något som gav mig enorm ångest. Jag var inte redo att ge upp allt ohälsosamt. Jag inbillade mig att jag inte klarade av att vara utan det. Men en dag vågade jag börja forska i det hela. Och en annan dag vågade jag testa en hel månad. Och en tredje dag vågade jag ge upp "allt det där goda" för att äta så hälsosamt som möjligt.
 
Jag är starkare nu. Jag har lärt mig att älska mig själv på ett sätt jag inte kunde förut. Att ta hand om mig själv och sätta mig i första rum (vilket har varit otroligt svårt för mig).
 
Jag vill påminna er alla som har det jobbigt att det finns en annan sida. Det finns ett kapitel efter allt det jobbiga. Det gäller bara att inte tappa tron på sig själv, inte tappa hoppet.
 
"If you're going through hell, just keep on walking" - Winston Churchill

För i drömmen är jag fri

Publicerad 2012-09-22 03:39:49 i Allmänt

Var på krogen ikväll. Nykter, för en gångs skull. Kom in på ett samtal om min tatuering, texten ovanför då. Den är ju gjord som en påminnelse om att jag faktiskt klarade av allt det onda som min sjukdom fört med sig en gång, och att jag kommer att klara det alla gånger som det uppstår. Oavsett vad för svacka jag har i livet, så vet jag att jag har styrkan inom mig att klara mig i genom det. Den enormt psykiskt och fysiskt tunga tid som jag gick i genom då, den var jobbig men jag gjorde den lättare genom mig själv, genom mina val.
 
Min poäng med allt det här är egentligen att jag tycker det är skönt att jag så öppet kan prata om att jag är sjuk. Jag har inga problem med det, och det blir inte en negativ stämning av det samtalet, eftersom jag inte tycker att det är ett jobbigt samtal.
 
När jag blev sjuk så var jag så orolig för hur jag skulle berätta om min sjukdom. Speciellt för nya personer som jag tänkt behålla i mitt liv. Sådana som kan bli påverkade av sjukdomen. Så som vänner och en eventuell pojkvän. De måste ändå få välja om de vill leva med sjukdomen eller inte, jag vill inte tvinga det på någon. Men nu när jag har min tatuering, då kan jag så smidigt och enkelt berätta hur det är utan att det blir en konstig stämning.
 
Det är skönt. Jag älskar min tatuering. Den är en del av mig. Den påminner mig om min styrka. Den får mig att känna mig stark och tillräcklig.
 
God natt kära ni. Jag hoppas att ni också kan känna er starka i svagheten och tillräckliga oavsett.

damn you förkylning

Publicerad 2012-09-19 07:49:54 i Allmänt

Tusan. Jag har gått och blivit förkyld. Av någon konstig anledning så får jag aldrig feber, har inte haft feber på år och dar. Eller jo, en dag för ett år sen. Men det gick över lika snabbt som den kom. Sen hade jag förhöjd kroppstemperatur i ett halvår när jag var sjuk. Men det räknas inte heller. Tillbaka till ämnet: jag har en monsterhosta. Vilket i sig inte är så farligt. Men jag ville ju börja träna ordentligt den här veckan, det kan jag ju glömma nu. That's life. I helgen får jag åtminstone åka hem och fira min födelsedag med släkten, aningen tidigt men ändå.

God morgon på er!

Middagstips

Publicerad 2012-09-17 10:21:30 i Allmänt

Försökte tidigare lägga upp ett inlägg med ett middags/lunchtips och ett frukost/mellanmålstips men det försvann, så jag orkade inte ta tag i det igen. Men nu jävlar kommer ena delen i varje fall.
 
Vegetarisk lasange (eller vad man nu ska kalla det).
4 auberginer
3-4 tomater
salt
olja
färsk basilika
3-5 vitlöksklyftor
cheddarost
parmesanost
 
ugnen ska vara på 200 grader.
 
Skala och skiva auberginerna tunt i runda skivor. Lägg skivorna på ett fat och häll salt på dem och låt dem stå svalt i ca 2 timmar (så att vätskan sugs ur dem). Torka sedan bort vätskan och saltet med pappershanddukar och stek sedan auberginerna i olja i ett par minuter. Torka även bort den värsta oljan från auberginerna. Skiva tomaterna. Varva auberginer, tomater, basilika, vitlök och cheddarost i en ugnsform. Riv parmesanost på toppen av det hela och släng in det i ugnen i ungefär 20-30 minuter.
 
Rätten är väldigt god i sig men kan även serveras med kyckling, kött och fisk. Vill man göra det mer likt en riktig lasange kan man steka köttfärs och även varva det in med övriga ingredienser.
 
Lycka till! :)

Jag behöver lite motivation

Publicerad 2012-09-10 21:44:04 i Allmänt

 
 
..till att fortsätta arbeta hårt med kosten och till träningen. Tur att jag går till ett gym som piskar på en. Och tur att fitness fighten ligger framför mig. Jag har liksom inget annat val än att skärpa mig. Och jag vill ju det egentligen, för jag mår så mycket bättre då. Sen när jag har lyckats med det här då ska jag också vara en smal brud som tar min själv på brösten för att min mage mår bra.
 
Min belöningen är dessutom redan bokad, betald och klar. Efter FF åker jag iväg till sensation white.


 
awesomeness!
 
 

Ny vecka igen

Publicerad 2012-09-10 15:12:33 i Allmänt

Det går segt att koma igång med dieten igen på grund av nollningen i stan. Jag vill ju vara med och festa och grejer, men då slarvar jag med maten också. Nåja, bara en vecka till sen borde det bli ordning på livet igen.

Till middag idag blir det åtminstone stekt lax med ratatouille. Och snart är min yoghurt klart så då har jag frukost med!

Som jag lovat.

Publicerad 2012-09-06 12:49:27 i Allmänt

Jag har ju lovat att slänga upp mattips och löften ska man ju hålla.
 
Tomatsoppa:
12 plommontomater
2 matskedar olivolja
2 vitlöksklyftor (hackade)
1 liten gullök (hackad)
1 dl vatten
2½ dl färska basilika blad(hackade)
2 matskedar färsk persilja
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
 
Börja med att skala tomaterna (låt koka i ca 20-30 sekunder eller tills tomaterna börjar spricka lite, lägg sedan i kallt vatten, sen skala). Hacka tomaterna sedan i bitar. Värm upp olja i en stor kastrull och bryn vitlöken och löken en stund (4-5 min). Lägg sedan i tomater, vatten, basilika, persilja, salt och peppar. Värm upp alltihopa tills det kokar och sänk sedan värmen. Låt koka utan lock i 45 minuter. Rör om lite nu och då. Om man vill att soppan ska vara lite slätare så mixar man den när den är klar.
 
Kan även användas som tomatsås. Jag använder bland annat tomatsoppan som tomatsås till min SCD pizza.
 
Pizza
Botten till pizzan hittar ni recept på här: http://storyofsofia.blogg.se/2012/august/pa-begaran.html
Tomatsåsen hittar ni ovan.
 
Botten plattar man ut så tunt som möjligt och lägger in i ugnen i 20 minuter eller tills botten är gyllenbrun. Ta sedan ut botten och lägg på tomatsåsen, oregano och cheddarost. Om ni vill lägga mer på pizzan så kan man lägga på ananas (färsk, inte på bruk) eller brie och ruccola (ruccolan läggs på efteråt).
 
Någon form av kycklingrätt
½ purjolök
2 morötter
Babyspenat efter smak
1-2 kycklingfiléer
Lite olika kryddor
SCD yoghurt
 
Skär purjolöken i bitar och riv eller skala tunna platta bitar av morötterna (alltså så som man skalar moroten fast man fortsätter "skala" bitar som man använder till maten).Stek dessa två tillsammans och släng i spenaten också. Salta och krydda lite lätt (exempelvis spiskummin och gurkmeja). När grönsakerna är mjuka så är det klart. Skär kycklingen i bitar och stek den i olja i en annan stekpanna. Krydda med exempelvis gurkmeja, chili, cayennepeppar, spiskummin och salt. När kycklingen är genomstekt är den klar.
 
En sås jag gjorde till gjordes på SCD yoghurt, en skvätt limesaft, chilikrydda, cayennepeppar och salt.
 
 
Så där ja. Där hade ni lite i alla fall. Kan säga att alla tre maträtter uppskattades väldigt mycket av mina kära kombosar. Lycka till i köket!

Om

Min profilbild

Sofia

Om vi bortser från faktumet att jag absolut är sämst på beskrivningar så kanske det här blir någorlunda bra. Jag är en rätt vanlig tjej på 21 år som bor i den lilla staden Eskilstuna, som ligger någonstans i Sverige. Jag är väldigt social och öppen, och för det mesta väldigt glad också. Jag är duktig på att sätta mig i konstiga situationer och brukar ofta slänga ur mig rätt dumma kommentarer. Hur som helst, denna blogg är ett ställe där jag skriver om hur det är att leva med sjukdomen Crohns. När jag fick diagnosen så sökte jag runt på internet och försökte hitta svar på mina frågor. Och förhoppningsvis kan någon i samma situation hitta svaret på deras frågor här.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela