Sofia

Att leva med Crohns

Må bra bok

Publicerad 2012-05-28 18:13:52 i Allmänt

Jag köpte ett häfte idag. Ett sånt där "5 ämnes häfte". Jag ska göra den till min må bra bok. En bok där jag skriver ner mina känslor, positiva samt negativa. Jag ska fylla den med viktigt information som jag kan behöva påminna mig om ibland. Jag ska fylla den med recept som är bra för mig och fortsätta med min mat- och träningsdagbok där. Jag har alltid reflekterat genom att skriva, och jag skriver alltid extra mycket när jag mår dåligt. Nu mår jag inte dåligt i och för sig, men jag vill skriva ändå.

Jag kom över ett stycke i "Höj din energi!" av Sanna Ehdin som jag tycker att alla med Crohns behöver reflektera över:

"Du blir inte av med inflammation genom att ta antiinflammatorisk medicin, i bästa fall hålls den i schack men själva orsaken finns kvar"

Det finns olika orsaker till att inflammation skapas i kroppen, bland annat stress, men en stor del handlar om kosten. Det är därför det är så viktigt att ändra kosten, för att skapa balans i kroppen.

Kosten har varit och är en stort problem för mig. Jag har svårt att ändra min kost eftersom jag älskar mat. Men på senaste tiden har jag orkat sätta mig in i kost, på senaste tiden har jag orkat börja med en förändring. Och jag ska bli bättre, men jag behöver tid. Men jag börjar inse nu hur viktigt det här är. Jag kan inte misshandla min kropp längre.

Bara en tanke, så här på en måndag kväll.

Kommentarer

Postat av: Amy

Publicerad 2012-05-30 17:22:37

Hej! Bra blogg :) Jag har också crohns och känner igen mig i mycket du skriver. Jag lade om min kost ordentligt för typ ett år sedan och märker stora förändringar i hur jag mår. Det kan kännas jobbigt ibland att behöva avstå från mat man gillar men i slutet är det värt det (även om jag fuskar lite ibland)./Amy

Postat av: jagochminmage

Publicerad 2012-06-03 16:21:43

Jag tycker det är svårt med kosten! Förra året hade jag en rejäl förträning i slutet av tunntarmen som gjorde att jag inte kunde äta något som var minsta "trådigt", innehöll mycket fibrer eller på något sätt var svårt för magen att bryta ner. I slutet innan operationen fick jag ersätta vissa måltider med näringsdrycker för att jag mådde så illa när jag åt något.

Jag känner fortfarande att jag har svårt för sån mat nu när jag fått tillbaka inflammationen men inte lika mycket som förut. Dock känns det som kroppen rent allmänt inte mår bra av att knappt äta några fibrer alls även om magen mår bättre. Lite moment 22.Bra grej med en sån bok! Jag brukar göra små noteringar i min kalender hur jag mår så kan jag bättre hålla koll på vad som får mig att må bra :)

Postat av: Sofia

Publicerad 2012-06-07 14:08:09

Sv: Det svåraste tycker jag är kosten. Men det är bara för att jag älskar mat. För ett år sen fick jag i princip bara äta flytande föda och måste också dricka näringsdrycker eftersom jag inte kunde äta ordentligt.Det som jag tycker är intressant är hur mycket kryddor kan motverka inflammation i kroppen. Så även fast du inte kan äta mat med mycket fibrer så kanske du kan krydda maten för att i slutet på dagen komma upp i ett positivt inflammationvärde. Bara en tanke, jag vet ju inte mer än vad jag läst. Jag tycker det hela känns som en hel vetenskap ungefär.

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sofia

Om vi bortser från faktumet att jag absolut är sämst på beskrivningar så kanske det här blir någorlunda bra. Jag är en rätt vanlig tjej på 21 år som bor i den lilla staden Eskilstuna, som ligger någonstans i Sverige. Jag är väldigt social och öppen, och för det mesta väldigt glad också. Jag är duktig på att sätta mig i konstiga situationer och brukar ofta slänga ur mig rätt dumma kommentarer. Hur som helst, denna blogg är ett ställe där jag skriver om hur det är att leva med sjukdomen Crohns. När jag fick diagnosen så sökte jag runt på internet och försökte hitta svar på mina frågor. Och förhoppningsvis kan någon i samma situation hitta svaret på deras frågor här.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela