Sofia

Att leva med Crohns

Nära och kära

Publicerad 2012-08-31 12:23:32 i Allmänt

Det som många gånger är svårt när man är sjuk, eller för den delen går igenom något annat jobbigt, är oförstående från ens nära och kära.
 
Det är klart att de flesta kan relatera till lite ont i magen och diarréer. Det har ju alla haft någon gång. Det är klart att de flesta även känt sig trötta.
 
Men de kan inte relatera till hur det är att ha ont i magen samt diarréer flera gånger per dag. Varje dag. I flera månader. Hur ansträngande det är att ta sig från soffan till sängen.
 
I de flesta fall har jag inte ens orkat förklara. Förutom till mina rumskompisar. Jag har förklarat hur min mage kan bete sig. Dessutom har vi en väääldigt öppen relation till varandra. Så det kan i princip låta så här när vi pratar:
"Nu måste jag gå och skita", "Idag klarade jag av att skita!", *Pruuuutt* "Det var jag!"

Den öppna relationen vi har gör ju att jag kan prata om det mer. Jag har försökt och kommer igen försöka förklara vad det är som händer i kroppen. Vi ska alla tre gå på min diet så att det blir enklare för mig. De hjälper mig att hålla utkik efter toaletter när vi är ute på stan, eller utomlands. När jag säger att jag behöver söka upp en toalett så förstår de att jag menar nu och inte snart.
 
Jag önskar att jag kunde ha samma öppna relation till alla, och jag försöker. För desto mer man avdramatiserar bajs och sånt, desto naturligare blir det för mig att vara jag.
 
Jag kan inte säga annat än att jag älskar mina vänner. Jag älskar att vara jag. Och jag älskar livet. Och jag tror fortfarande att jag kan bli frisk.
 
 

En kokbok i lustigt format

Publicerad 2012-08-28 17:28:53 i Allmänt

Jag tänkte ge er tips på alla former av måltider. Men jag har lite dåligt med fantasi, eller jag vet inte riktigt på vilket sätt jag ska lägga upp detta. Sen gör ju crohns så att alla inte kan äta allting, så jag vill inte säga "gör så här". Se det som en tapasbuffé. Välj och vraka de bitar som ni gillar mest. Men om vi gör så här i alla fall. Jag ger er småtips nu, så lägger jag upp andra mattips allt eftersom jag fått testa dem och upptäckt nya. Deal?
 
Frukost-, mellanmåls- och kvällsmålstips:

Smoothie: Brukar jag göra med SCD yoghurt, banan och bär efter smak. Sen är jag lite av en "äh det här borde funka"-person, så jag slänger i lite det ena och det andra. Till exempel nötter, eller något annat kul.
 
SCD yoghurt med tillbehör: Yoghurt så klart då, sen brukar jag ibland ha i nötter och bär. Oftast banan och kanel. Man kan även laga sin egen müsli genom att rosta nötter i ugnen.
 
Ägg: kokt, stekt, röra, rått om du så vill. Ägg i alla dess former. Med ost, utan ost och massa salt.
 
Te/kaffe
 
Nötter (ungefär en näve)
 
Bröd: Bröd gjort på mandelmjöl om man vill lyxa till det lite.
 
Substitut till pasta, ris och potatis:

Grönsaksröra: I princip kan man hacka ner vilka grönsaker som helst i det här och hoppas på det bästa. Grönsaker som bra kan användas tillsammans är aubergine, zucchini, tomat, svamp, morot, blomkål, broccoli, lök och vitlök.. äh i princip vad som helst. Tomaten lämnar jag nästan aldrig bort. Men tricket är att krydda röran efter smak. Jag brukar slänga i lite grukmeja, cayennepeppar och chili (inflammationshämmande kryddor). 
 
Blomkålsris: riv blomkålen eller släng in den i en matberederare. Koka upp vatten och häll sen ner blomkålsbitarna i 10-30 sekunder.
 
Ungstekta grönsaker: Här kan ni också välja i princip vad som helst. Men morot, blomkål och rödkål är himla gott. Hacka upp skiten i lagom stora bitar. Häll lite olja på och krydda efter smak. Exemeplvis lite peppar eller timjan. Värm ugnen till ungefär 200 grader och släng in grönsakerna i ungefär 30 minuter. Mer eller mindre beroende på hur stora bitar ni valt. Men om grönsakerna börjar se svarta ut så är det dags att ta ut dem.
 
Blomkåls- och morotsmos: jag har inte testat det här än. Men fick en idé och det låter gott i mitt huvud. Får återkomma med bedömning och sånt.
 
Sallad: En helt enkel vanlig jävla sallad är också ett bra substitut.
 
 
 
Tankar eller frågor till detta? Bring it!
Kram på er, hoppas att det hjälper lite i kost-djungeln :)
 
 
 
 
 
 

Det ordnar sig till slut

Publicerad 2012-08-26 23:18:45 i Allmänt

Semester vilar kvar i min kropp. Jag märker det för mina ben går inte lika fort som förut. Jag har inte bråttom. Jag är lugn. Men det finns ändå någonting där bakom knuten. Något som legat begravt ett tag men som gör sig påmint ibland, som gjorde sig påmint idag. Som knackade på som en oinbjuden gäst. En gäst man måste rå om, för man har egentligen inget val.
 
Och detta handlar inte om mig. För allt handlar inte om mig, som en annans kloka storebror gladeligen informerade mig om. Men det är ju en annan historia. Det handlar om en vän. En nära vän. En sån där vän som helt enkelt tagit sitt pick och pack och flyttat rakt in i hjärtat på en. Jag har ju berättat för er tidigare att vi, i vårt gäng (ja, vi är ett gäng), är en grupp bestående av mer eller mindre tragiska personer. Vissa av oss har ett tungt bagage. Och en av oss går verkligen genom helvetet just nu. Kan jag inbilla mig.
 
Mitt i allt det här vill jag ge henne de rätta orden. Det finns så många ord. Och de kan användas på så många olika sätt. Men inga ord smakar rätt i munnen. Jag vill ge henne de rätta orden som ett oväntat paket. Som gör henne lycklig och överraskad. Ett paket som innehåller precis det man behöver just då. Men vad säger man till någon som ser sin pappa tyna bort? Det finns inga ord som lättar på smärtan. Bara en klen tröst om att vi finns vid hennes sida, så gott vi kan. En klen tröst i ett stort helvete. Förhoppningsvis en tillräckligt stor tröst för att orka. Annars får vi knuffa på henne.
 
Det finns fler i vårt gäng som sett nära och kära tyna bort. Som gott i genom samma envisa och långdragna kamp. Stundvis fylld med sorg, stundvis med glädje. Jag finner en liten tröst i att en av dem är en person som jag suttit i Spanien med. Som jag skrattat mig fördärvad med. Som jag upplevt pirr-i-magen lycka med. Och som uttryckte orden:

"Jag kommer alltid se mig själv som trasig. Men det är skönt att veta att jag kan vara 100% lycklig trots allt"
 
Kanske inte ordagrannt sådär. Jag har för dåligt minne för att ge er citatet ordagrannt. Men innebörden är den samma. Och den träffade mig rakt i hjärtat. För jag ser mig själv som trasig. Men i Spanien var jag en 100 procentigt lycklig trasdocka.
 
Receptet för lycka är enkelt:
1 stycke rätt människor
en stor näve fantasi
oändligt med humor och självdistans
en nypa tur (man kan även skapa sin egen tur)
Men framför allt: tålamod.
 
...Och där kom det. Mitt i ett inlägg om att lyckan på någotvis ändå finns bakom hörnet. Där kom beskedet om en person som förvändlats från en kompis med en sjuk pappa, till en kompis vars pappa aldrig kommer åldras mer. Som har hela döden framför sig.
 
God natt. Det ordnar sig till slut.

Tillbaka från Spanien

Publicerad 2012-08-25 18:21:20 i Allmänt

Jag har haft en underbar resa! Jag är i Sverige just nu men åker hem till ön en sista sväng innan hösten imorgon. Försöker läsa ikapp vad som händer i era liv just nu. Jag hoppas att ni hittar styrkan i err sjävla att orka igenom er tuffa tid eller glädjen i att må bra just nu.

Min mage är sämre nu än när jag gick på dieten. Så jag är pepp på att börja igen. Har dessutom hittat ett substitut till pommes i Spanien.

Kram på er!

Spanien

Publicerad 2012-08-16 22:51:53 i Allmänt

Imorgon var det dags, då åker jag till Stockholm och sen vidare till Spanien på lördag. Så det kommer vara dött här i si så där en vecka. Men över till något som jag tycker att är intressant (jo okej, Spanien är också intressant, men intressant ur ett sjukdomsperspektiv).

SCD... dieten jag gick på en månad. Jag sa ju att jag märkte en skillnad i hur jag mådde. Om vi kan diskutera bajs (och det kan vi) så slapp jag springa på toaletten hela tiden, och aldrig några akuta toalettbesök. Och mitt bajs var för första gången på länge faktiskt så när som normalt.

Men nu har jag dock fuskat, eftersom jag vet att jag kommer göra det under resan. Och jäklar i mig! Vilken skillnad, åt det sämre hållet. Jag har mått illa, haft mer ont, akuta toalettbesök, lösare bajs, mer uppblåst. Inte allt på samma gång, och inte så markant att man skulle tänka mycket på det om man inte är observant.

Så efter Spanien är det back on track med dieten som gäller. Jag gillar den dieten, man kan filura så mycket med den.

See you later alligator.

Höja sig själv till skyarna

Publicerad 2012-08-16 15:59:00 i Allmänt

The soul always know what to do to heal itself. The challenge is to silence the mind. - Caroline Myss
 

Jag har blivit väldigt bra på att tänka högt om mig själv. Jag ser mig själv som en värdefull person. Och dessutom har jag börjat se världen som min lekplats, och allt jag gör är som en liten utmaning. Jag inser att varje ögonblick går att göra till en lek. Och jag tycker om att leka och busa och ha kul. 
 
Som exempelvis när jag cyklade från jobbet. Då cyklade jag minsann om alla i backen, och jag var väldigt nöjd över mig själv för jag hade "vunnit". Inte för att de andra visste om att det var en tävling, men jag hade ju större chans att vinna om jag inte berättade för någon att det var en tävling. Sen var jag stolt över mig själv. Sen mådde jag bra.
 
Jag tror verkligen att människan kan komma långt bara genom tankarna. Jag tror att kroppen automatiskt mår bättre och helar sig själv mer om man är en positiv person, och om man tror på att kroppen kan göra det, än om man hela tiden tänker att man kommer må dåligt förevigt.
 
Men det är inte lätt att vara positiv och glad. Det är inte någonting man blir bara så där. Man kan inte direkt beställa hem det från nätet heller. Det är lika jobbigt som att bli vältränad och få bra kondis. För man måste arbeta på det hela tiden. Men det är roligt arbete!
 
Jag försöker se glädje i det lilla. Skapar situationer som jag kan le åt, det är kanske därför jag skrattar så mycket (jag ler till och med i sömnen har jag fått höra). Det kan vara allt från att köpa blommor till mig själv, till att rita en glad katt. Eller surfa på 9gag (ojoj, jag har dålig humor, men skrattar åtminstone åt det mesta).
 
Ett litet skratt kan förgylla en hel dag. Så skratta mer mina vänner! Även när ni känner för att lägga er ner och gråta.
 
 
 
 

Mattips

Publicerad 2012-08-14 20:31:57 i Allmänt

Något som är väldigt gott att äta till diverse olika kötträtter och som är ett bra komplement till potatis är ratatouille. Det går dessutom snabbt att tillaga.
 
Jag brukar hacka ner zucchini, aubergine och tomat. Sen slänger jag i lite det ena och det andra, ibland svamp, blomkål, vitlök, lök, paprika. Ja, man kan ta lite vad man känner för. Sen ska man ju krydda skiten också och det får man göra efter smak. En gång kryddade jag med chilikrydda, cayennepeppar och gurkmeja. En annan gång drog jag till med oregano, timjan, basilika, rosmarik och mejram. Och glöm för fan inte saltet. Sen slänger man alltihopa i en stekpanna tillsammans med olja, rör om lite nu och då, väntar tills grönsakerna är mjuka och voila! En ratatouille på beställning.
 

Dålig dag på jobbet

Publicerad 2012-08-14 16:21:48 i Allmänt

Det blev en jobbig eftermiddag för mig på jobbet. Jag som inte haft problem med magen på hur länge som helst fick snabbt springa iväg två gånger. Tur att jag har en förstående chef och att jag inte var ensam på jobbet (nog för att jag hade ordnat det i varje fall).
 
Lite nerslagen blir man ju varje gång. Men jag satte mig ner, funderade ut 10 saker jag är glad för just nu, sen ritade jag en glad kyckling och sen var jag game igen.
 
Fuck you right back crohns, you can't bring me down, Förresten, är det något speciellt ni vill att jag ska skriva om?

Brist på fantasi

Publicerad 2012-08-13 18:16:07 i Allmänt

Jag har fått lite brist på fantasi när det kommer till skrivandet. Det är för att jag fortfarande vill hålla det här till "sjukdomsboggen" och inte skriva om för mycket vardagligt, det har jag ju andra bloggen till.
 
Dessutom mår jag bra, och har inga väntande sjukhusbesök. Dieten går det rätt bra med, under vardagarna men jag fuskar på helgen. Och jag vill inte lägga upp alldeles för många "försök tänka positivt!" inlägg, för då kommer ni bara vilja spy på mig till slut. Jag älskar positiva personer, men det finns en gräns och ibland blir såna personer också väldigt jobbiga. Speciellt om man själv inte riktigt är där än.
 
Därför lägger jag upp en bild på Nalle Puh och Ior istället.
 

På begäran

Publicerad 2012-08-08 20:59:11 i Allmänt

Här M, det har tagit ett tag, men här får du receptet på pizzabotten:
 
1 msk + 1 tsk olja (delat)
4,5 dl mandelmjöl
2 ägg
1½ dl keso (avsköljt från mjölkgeggan, alternativt SCD yoghurt, och kokt äggvita kanske också funkar)
1/4 tsk salt
 
Släng skiten i en mixer och tryck på knappen. Se på innehållet när det mixas och skratta lite (det ser rätt roligt ut). När det slutar se roligt ut, eller när du tröttnar på att skratta, sluta mixa och släng geggan på en plåt. Peta lite nu som då i degen för att se om den är klar (använd för gud skull inte fingrarna för detta). Det lär ta mer än 20 minuter, men mindre än en timme.
 
 
 
... om jag misslyckas som lärare kan jag säkerligen satsa på att skriva en kokbok. Jag verkar vara duktig på att förklara.

En matdag

Publicerad 2012-08-06 21:58:29 i Allmänt

I kväll har jag varit duktig och fixat och donat i köket. Lagade en ny sats med yoghurt, lunch och vetemjölsfritt bröd. Till lunch fick det bli stekt kyckling, lök och paprika (kryddat med cayennepeppar, spiskummin, salt, paprikakrydda, chili, oregano och gurkmeja) med guacamole och tomater. Eller om jag nu orkar göra en salsa imorgon.
 
Nu under dieten så har jag saknat bröd rätt mycket. Så jag bakade bröd med mandelmjöl. Det smakar inte riktigt bröd bröd, men är helt okej. Funkar hur bra som helst med ägg på. Nu har jag i varje fall både lunch för den här veckan och frukost/mellanmål fixat. Awesome!
 
Nu är jag trött, men måste vänta på att min lillasyster sett klart på bion så jag kan hämta hem henne.

jag kommer alltid vara tacksam

Publicerad 2012-08-05 22:52:48 i Allmänt

för varje bra dag jag får. Varje dag som jag kan gå omkring utan att oroa mig och utan smärta. Jag är tacksam för att humiran fungerar för mig. Jag är tacksam över att jag hittat en kost som fungerar. För jag vet att det kunde varit annorlunda. Jag vet att fallet är annorlunda för så många. Och jag önskar verkligen att fler skulle få kunna ha det som jag.

Jag är lyckligare nu

Publicerad 2012-08-02 09:16:07 i Allmänt

En gång i tiden, för längesen. Då var jag fast i ett förhållande som inte var bra för mig. En relation som bröt ner mig, bit för bit. Jag umgick mycket med en tjej, hon gillade att jämt och ständigt nämna allt jag var dålig på. Och gillade att berätta hur värdelös jag var. Hon kallade mig ful, äcklig, värdelös. Hon fick mig att tro att ingen ville umgås med mig, att jag var för dålig för att skaffa en kille. Ibland försökte jag säga ifrån, men sakta med säkert började hon bete sig lika illa igen. Det gjorde mig ledsen, för jag trodde verkligen på de där orden. Jag trodde henne. Det var som en ständig tyngd på mina axlar, en ständig klump i bröstet. En väldigt grå och trist vardag.
 
En dag fick jag nog. Då orkade JAG inte bete mig så här mot mig själv längre. Jag orkade inte vara den person som tryckte ner mig mest. Jag orkade inte vara en självhatare. Så jag vände på mitt beteende.
 
Jag jobbade hårt på att sluta tycka synd om mig själv. För jag visste att orsaken till att få personer ville umgås med mig var för att ständigt var ledsen. Hur kul är det att umgås med en sådan person? Istället för att säga dåliga saker började jag berätta för mig själv hur bra jag är. När saker gick dåligt tröstade jag mig med att det blir bättre en annan gång. Jag har helt totalt gjort slut med mitt gamla jag, trots att hon ibland knackar på. Jag är lyckligare utan den personen.
 
Allt mitt arbete som jag gjort för att tycka om mig själv har hjälpt mig väldigt mycket när jag mådde som sämst förra året. För jag drog inte ner mig själv på grund av situationen jag var i utan jag tänkte framåt och skapade situationer som gjorde mig glad. Jag mådde dåligt i 6 månader, men jag minns det inte som en så hemsk situation. För jag utmanade mig själv, och jag skapade bra situationer i det dåliga. Jag kramade om mig lite extra och tröstade mig med att det blir bättre. För det kanske var 6 månader av smärta, men inte av konstant smärta. 6 månader av jobbigheter, men inte konstant, för bra saker hände där emellan och jag hade det faktiskt riktigt bra i det dåliga.
 
Allt handlar om din inställning och attityd. Det är DITT val att välja hur du vill se på saken. Du har inte valt att bli sjuk, vara utfryst, förlora en närstående eller något annat jobbigt. Men du väljer hur du vill hantera situationen. Acceptera och göra det bästa av en jobbig situation. Eller vara konstant arg och ledsen, och bara trycka ner dig själv.
 
Det kan vara bra att tycka synd om sig själv, i lagom mängd. Det är okej att inte vara stark hela tiden. Men om det är månad ut och månad in, år efter år. Då är det kanske dags att tänka om. Prata med någon som hjälper dig på rätt spår. Du kan ju fråga dig själv: har någonting jag gjort under den senaste tiden gjort mitt liv bättre?
 
Om inte, då är det dags att börja. Ingen annan kan ta det beslutet åt dig. Valet ligger i dina händer, och ansvaret är enbart ditt. Så som man måste kämpa för att få bra betyg i skolan, dra in pengar genom jobb, måste man även anstränga sig för att må bra.
 
Tänk på det.

Känner du lyckan genom sorgen

Publicerad 2012-08-01 08:13:25 i Allmänt

Tillbaka med lite dietsnack då. Jag erkänner: jag fuskade i helgen.

Varför? För det var en fråga om att enbart äta banan hela helgen eller faktiskt äta mig mätt. Jag åt mig mätt. Men det funkade bra ändå och nu är jag back on track.

Jag tänker lista två bra saker som har kommit ur att jag börjat med dieten:

1. Jag skiter så när som normalt just nu. Och jag behöver inte oroa mig för att springa på toaletten hela tiden.
2. Eftersom jag inte är svullen hela tiden så har jag insett att jag faktiskt har en fin kropp. Så jag är mycket mer nöjd med mig själv nu än tidigare.

Två riktigt bra saker faktiskt!

Om

Min profilbild

Sofia

Om vi bortser från faktumet att jag absolut är sämst på beskrivningar så kanske det här blir någorlunda bra. Jag är en rätt vanlig tjej på 21 år som bor i den lilla staden Eskilstuna, som ligger någonstans i Sverige. Jag är väldigt social och öppen, och för det mesta väldigt glad också. Jag är duktig på att sätta mig i konstiga situationer och brukar ofta slänga ur mig rätt dumma kommentarer. Hur som helst, denna blogg är ett ställe där jag skriver om hur det är att leva med sjukdomen Crohns. När jag fick diagnosen så sökte jag runt på internet och försökte hitta svar på mina frågor. Och förhoppningsvis kan någon i samma situation hitta svaret på deras frågor här.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela