Sofia

Att leva med Crohns

Dagen D

Publicerad 2012-06-25 07:58:52 i Allmänt

Ja, då är dagen här. Dagen då jag åker på min första festival. Att vara på väg på festival är något som egentligen skrämmer mig, eftersom det handlar om att campa i en vecka (= kanske inte så stor tillgång till toaletter som jag möjligtvis behöver).

Men jag tänker faktiskt inte låta det hindra mig. Jag mår ju bra just nu och behöver inte springa på toaletten stup i kvarten. Vi bor på lugna campingen med tillgång till riktiga toaletter och duschar. Jag är omringad av folk som vet om min sjukdom och som stöttar mig.
 
Jag har alltid skjutit undan oron och rädslan, för varför ska jag vara rädd och orolig i onödan? Jag tänker åka dit. Jag tänker ha sjukt kul. Jag tänker lära känna nya människor.

Pepp med bra musik. Roadtrip. Sen jävlar!
 

Svar på lite frågor

Publicerad 2012-06-25 01:02:28 i Allmänt

När du mådde dåligt länge vad gjorde du?
- Jag vågade mig till doktorn i slutet av mars förra året. Då hade jag egentligen vetat att det är något fel på mig i två år. Men inte vågat gå till sjukhuset, eftersom jag skämdes. Men under vintern förra året var jag så dålig. Trött, deppig, akuta toalettbesök och magkramper osv. Jag är en positiv och glad människa. Jag har lätt att se på den ljusa sidan även i de mörkaste stunderna. Det är något jag har tränat upp och som jag alltid kan luta mig tillbaka på.
 
Det första jag gjorde var att inse att jag mådde dåligt. Sedan funderade jag ut vad som fick mig att må bra, och vad som fick mig att må dåligt. Att ha ett långdistansförhållande och att vara ordförande i en förening var två saker jag älskade, men som i den stunden enbart innebar stress för mig. Så jag sa upp mig som ordförande och gjorde slut med min kille. Två svåra beslut men som fick mig att må bättre.

Egentligen så tillät jag mig själv att vara ledsen, och att må dåligt. Men inom en rimlig tidsperiod. Jag kunde vara riktigt ledsen en dag, för att nästa dag tänka "nä, nu är det dags att göra något som gör mig glad". Jag insåg ju att det är jag som väljer hur jag vill tackla problemet. Jag visste att jag inte fick glömma att le hur jobbigt det än var.

Jag såg till att göra saker som jag blev glad av. Och jag tvingade mig aldrig att göra saker som jag inte orkade med. Jag blev lugn och mådde bättre av att vara i naturen. Så jag gick korta promenader till skogen och vattnet som låg nära. Var jag på resande fot (reste mycket mellan Åland och Eskilstuna på grund av sjukhusbesök och plugg) så hade jag alltid en plan för hur jag skulle göra om det krisade sig. Jag berättade för folk hur det låg till. Eftersom det är en osynlig sjukdom så ville jag att folk skulle veta att jag mådde dåligt, så att jag kunde få det stödet jag behövde.

Medicinmässigt så fick jag kortison och antibiotika (antibiotikan för en fistel som jag också fick förra året som gjorde att jag varken kunde sitta, stå eller gå utan att ha fruktansvärt ont).
 
Alltså. Jag var ju periodvis arg, ledsen och rädd över alltihopa. Men överlag var jag glad ändå. Och jag blev så irriterad på folk som nästan blev irriterade på mig för att jag inte var mer ledsen än vad de förväntade sig. Så här kände jag just då:
 
"Jag har diskuterat rätt öppet med folk omkring mig om hur jag mår just nu, och misstanken om Crohns. Från flera håll har jag fått höra att om det hade drabbat dem så skulle de ha blivit rätt bittra och ibland har jag fått känslan av att jag är dum för att jag inte är mer "ledsen" över det här.

Men vet ni vad, det ska jag inte behöva vara. Det är nämligen så att jag väljer vilka vägar jag vill gå. Det är jag som ansvarar för mitt eget liv. Jag tror inte att jag skulle kunna vara arg och ledsen, för någonstans skulle jag veta att det inte är sjukdomens fel att jag är det, utan det är mitt eget fel. Så i slutändan så har jag bara mig själv att skylla för min bitterhet.

Jag vill dessutom inte leva så. Jag vill vara glad, jag vill se det positiva i allt det negativa i stället för att fokusera på allt negativt. Jag vill kunna se varje ny dag som en dag med nya möjligheter.

Om man ser på de fakta som finns: Jag kommer antagligen aldrig bli helt frisk igen, jag kommer ha väldigt ont under vissa perioder, jag kommer inte kunna äta allt det jag vill hela tiden, jag kommer antagligen få äta medicin större delen av resten av mitt liv.

Det finns inte så mycket jag kan göra åt de bitarna, det jag däremot kan göra är att välja vilken inställning jag vill ha till dem. Och jag känner lite "so what?" över det hela. Det där kommer jag att klara av, och jag tänker ta problemen när de kommer i stället för nu. Att ta medicin för att tarmarna ska må bra kommer inte vara mer annorlunda än att ta ett p-piller varje dag.

Nej, bitter tänker jag inte bli. Jag väljer att vara glad i stället."

fotnot: idag tror jag att jag kan bli frisk med rätt kost. Och ja, jag är en äckligt positiv person som skrattar åt allt och ingenting. Fast tro mig, när det var som värst. Då fanns det verkligen dagar då jag ville spy på allt och bita någon i rumpan för att folk skulle förstå hur otroligt jobbigt det var.
 
 
Hur länge var du sjuk från jobbet?

- Jag gick i skolan just då och hade nog rätt mycket arbete hemma. Jag berättade för mina lärare hur det låg till med min sjukdom och alla sjukhusbesök. Måste på grund av byråkratisk skit åka till sjukhuset på Åland för alla prover och sånt. Jag var ledig mycket från skolan för att åka till sjukhuset, men tog igen allt hemma i stället. Jag klarade mig igenom alla kurser också, med nöd och näppe men det gick. I början hade jag praktik, men jag berättade för dem på praktiken också hur det låg till så de hjälpte mig och stöttade mig och jag var med i den mån jag kunde. De hade förståelse och tog hänsyn till min trötthet och så. Jag bodde precis vid min praktikplats också så det var nära hem i fall jag behövde gå hem.
 
Sen måste jag fråga vad du går på för medicin nu? Jag är jätte intresserad utav Humiran kan inte du berätta om det?
- Just nu tar jag humiran varannan vecka och B12 spruta var tredje månad. Jag började med humiran i slutet av juli 2011. Då hade jag mått dåligt i flera månader. Efter tre veckor började jag märka av en förändring. Och i slutet av augusti började jag faktiskt må helt bra. Då kunde jag vara borta flera timmar i sträck utan att behöva ha en toalett i närheten. Humira finns både som penna och som spruta. Jag använder sprutan eftersom den fungerar bäst för mig. Jag är väldigt lättskrämd, och pennan smäller till när man trycker på knappen. Den smällen gjorde alltid att jag hoppade till och inte fick min injektion ordentligt. Det gav mig ångest och jag mådde inte bra av det. Sprutan har jag inget problem med alls. Nedan följer lite info ur min patienthandbok:

Humira är ett biologiskt läkemedel som används för behandling av bla crohns. Humira är en human antikropp som hämmar den tumörnekrotiska faktorn (TNF-alfa) och påminner om människans egna antikroppar. Vid aktiva inflammatoriska sjukdomar görekommer det "för mycket" signalsubstanser som förstärker inflammation, bland annat TNF-alfa (tänk er en vågskål med signalsubstanser som hämmar på ena sidan och förstärker på andra sidan, för sjuka är den sidan med förstärkande signalsubstanser tyngre) 

Humirans effekt beror på att det binder till TNF som är den främsta signalsubstansen i sådana processer i immunförsvaret som leder till inflammationer och vävnadsskador bland annat i tarmen. Genom sin bindning till TNF-alfa hämmar humira den tumörnektrotiska faktorns aktivitet. Inflammationen "släcks" och ingen vävnadsskada hinner (humira plockar bort överflödet signalsubstanser som förstärker inflammation så att vågskålarna får jämnvikt, vilket resuterar i att tarmen repar sig och symptomen lättar).
 
Sen jag började med humira har jag i princip kunnat leva normalt. Det är väldigt sällan jag mår dåligt nu förtiden. Men, jag har en lindrig form av crohns. Däremot har jag fortfarande problem med svullen mage, magknip och gaser. Det här hoppas jag att jag ska kunna förändra med hjälp av kost.
 
Hoppas att det här ger någon form av svar. Annars är det bara att ställa fler frågor!

midsommar!

Publicerad 2012-06-22 16:39:43 i Allmänt

No one's perfect but everyone can be awesome!

Ha en trevlig kväll allihopa

The flame in all of us

Publicerad 2012-06-19 22:36:40 i Allmänt

Jag gjorde någonting idag som jag inte ens tänkt på att göra förut. Jag har googlat flera gånger på Crohns, och på så sätt försökt hitta fler som jag. Men med dåligt resultat. Men idag sökte jag på samma på bloglovin, och tusan, det fanns ett antal.

När jag blev sjuk kände jag mig fruktansvärt ensam. Ensam, annorlunda, konstig och, det värsta av allt, jag kände mig äcklig. ÄCKLIG. Jag kände mig som världens vidrigaste människa. Jag skämdes, och skämdes lite till och när det inte räckte så skämdes jag ännu mer. Jag vågade inte gå till en doktor på 2 år, för att jag kände mig så äcklig. När jag väl vågade gå till doktorn, då fick jag diagnosen.

Jag känner mig inte äcklig längre. Sjukdom eller inte, jag är fortfarande Sofia. Jag är en rolig, glad och sprallig person. Och jag har lärt mig att jag inte är ensam. Varken med crohns eller med tarmbesvär överlag. Vi är rätt många faktiskt. Tyvärr, eller vad man nu ska säga. Tyvärr, ja på sätt och vis, men fan vad glad jag är över att ni andra finns. Vilka skulle jag annars reflektera med? Vilka skulle annars förstå precis vad jag menar?

Jag är så fruktanvärt dålig på att komma till ett bra slut. Men det jag ville få fram vad väl att vi inte är ensamma och jag är glad att ni andra finns (och om ni vill hitta fler så kan ni söka på crohns på bloglovin så poppar det upp en massa kuliga personer).

Have fun!

Ett litet kost inlägg igen

Publicerad 2012-06-07 14:35:53 i Allmänt

Ja, min syn på kosten har förändrats en del. Jag orkade inte tänka på kosten i början. Allt som hade med mat gav mig ångest. Jag hade ångest när jag åt, jag hade ångest när jag inte åt, jag hade ångest innan jag skulle äta och efter jag skulle äta. Mest hade jag ångest över att någon skulle märka hur mycket jag hade ångest över kosten. Det är först nu, ett år senare, som jag erkänt för tre av mina närmsta vänner hur mycket ångest jag hade. Jag behöver veta att de vet, så att jag kan vända mig till dem i fall jag skulle falla tillbaka i ångesten igen.

Men tillbaka till det jag skulle säga. Min syn på kosten har förändrats en del. Från att inte orka tänka på det alls, till att börja kolla upp vad jag faktiskt kan göra och samla på mig recept som är bra för mig.

Crohns sjukdom är ju olika för alla. Jag har turen att ha en lindrig form av crohns. Jag märker ju vad jag mår bättre och sämre av, det gör ju vi alla. Blä, ibland har jag ju så svårt att komma till saken. Nästa sak jag skriver vet jag inte om är 100% rätt, jag tänker fritt. Det är bara för att ge tips och idéer, eftersom det var det som jag saknade i början. Rätta mig gärna om jag har fel! Men nu till det jag försöker säga.

1. Olika sorters mat har olika inflammationsvärde. Här är en förklaring :

What makes foods inflammatory?

There are at least two dozen factors that affect a food’s inflammatory potential, including the amounts and proportion of various fatty acids, the amount of antioxidants and other nutrients, and the food’s glycemic impact, or effect on blood sugar levels.

Many foods have a combination of inflammation-producing and inflammation-reducing factors.  An orange, for example, contains antioxidants that quell inflammation. But it also contains natural sugars that can have a mild inflammatory effect. Likewise, a piece of lean beef contains both inflammatory saturated fats as well as a surprising amount of anti-inflammatory monounsaturated fats. Popular advice about  ”anti-inflammatory” foods is often based on just one or two nutrients, such as omega-3 fats or antioxidants and fails to consider the whole picture.

The IF Rating system was developed to take the guess work and confusion out of following an anti-inflammatory diet.  With the IF Ratings, you can see at a glance whether a food is inflammatory or anti-inflammatory. To figure the inflammatory potential of entire meals or recipes, you simply total up the IF Ratings of the individual foods.

2. Det finns tabeller som listar olika livsmedels inflammationsvärde. Poängen är inte att bara äta det som är positivt, utan att i slutet av dagen allt som allt uppnå ett positivt värde. Genom dessa tabeller kan ni alltså kolla upp hur den kost ni äter nu påverkar er inflammation och börja byta ut/tillägga eller krydda er mat så att den i slutändan får ett positivt värde.

Här har ni länk till hemsidorna, ni hittar säkert fler om ni googlar själva också! Varsågod och varsågod.

 

Och en rolig bild. Bara för att!

De imperfekta

Publicerad 2012-06-03 19:56:48 i Allmänt

Jag var verkligen på botten. Då för ett år sen. Ibland känslomässigt på botten, ibland bara kroppsligt. Jag hade en konstig förmåga att hålla mig fokuserad, trots allt. Eftersom kroppen mådde så dåligt, ville jag må bra. Så jag bestämde mig, och så mådde jag bra i huvudet. Så ofta som jag kunde.

Men trots allt, så var jag fortfarande på botten. Jag kände igen mig, jag kände igen känslorna. Kände igen de elaka tankarna som kom krypandes. Kände igen rösten. Den som sa åt mig att jag aldrig kommer duga igen. Men jag ville inte riktigt släppa in den igen. Det är helt enkelt för tungt. Jag har inte plats i min hjärna. Men den är som en jobbig bekant som tränger sig på och bara tar energi. Även fast jag för länge sedan lärde mig att sluta lyssna på det örat, så finns det fortfarande en del av mig som faller tillbaka. Tillbaka i det där mörka, och jobbiga. Jag kunde liksom inte låta bli. Att ställa mig frågan: Vad har jag någonsin gjort för att förtjäna det här?

Jag tog mig från botten till toppen på kort tid. Inte på egen hand. Trots att jag, om jag får säga det själv (och det får jag ju), är väldigt stark. Jag hade aldrig klarat det här. Eller inte så bra som jag gjort. Om det inte var för dem.

De som älskar mig. Mitt operfekta jag. Min familj. Både dem som jag är bunden till blodsligt och de som jag valt helt själv.

Ibland dyker de bara upp. De där personerna som man behöver mest, precis när man behöver dem som mest. Det hände mig. Mina imperfekta dök upp. Mina superhjältar. De som jag kommit att kalla för min familj. De som gör mina dagar så bra som de är. För jag har aldrig haft så här roligt, dagarna i ända, som jag har med dem. Jag ger, och jag får tillbaka. De håller om mig när jag gråter. De är mina mentala stödhjul, som jag fortfarande behöver.

Om de inte hade varit för dessa människor. Då hade jag nog aldrig förstått. Att jag faktiskt duger. Trots mina brister. Trots att jag har brister som "ingen annan har". Att mina brister inte definierar mig. Och att jag förgyller deras vardag, lika mycket som de förgyller min. Vi delar det här. Vi delar glädjen, sorgen, ångesten och alla otroliga minnen. Glädjen blir alltid dubbelglädje, sorgen blir alltid hälften så svår. Vi är en konstig blandning av tragiska människor. Några har förlorat närstående i cancer eller olyckor, andra lever i ovisshet och en del av oss är sjuka. Och trots allt. Så har vi funnit en plats, där vi kan må... bra. Där vi kan glädjas åt nuet.

Jag förtjänade inte min sjukdom. Jag har inte gjort någonting för att förtjäna den. Men jag förtjänar mina vänner som jag fått. Jag förtjänar den glädje som jag känner dagligen. Med rätt personer kan livet verkligen bli så där, drömlikt bra.

Jag är lyckligt lottad. Jag är en rik människa. Och det betyder så mycket mer. Det betyder mer än en sjukdom. Sjukdomen känns bara som en flugskit i jämförelse.

Och den flugskiten kan faktiskt ta och dra åt pipsvängen. För jag tänker inte låta den dra ner på den lycka jag känner.

Så det så.

Om

Min profilbild

Sofia

Om vi bortser från faktumet att jag absolut är sämst på beskrivningar så kanske det här blir någorlunda bra. Jag är en rätt vanlig tjej på 21 år som bor i den lilla staden Eskilstuna, som ligger någonstans i Sverige. Jag är väldigt social och öppen, och för det mesta väldigt glad också. Jag är duktig på att sätta mig i konstiga situationer och brukar ofta slänga ur mig rätt dumma kommentarer. Hur som helst, denna blogg är ett ställe där jag skriver om hur det är att leva med sjukdomen Crohns. När jag fick diagnosen så sökte jag runt på internet och försökte hitta svar på mina frågor. Och förhoppningsvis kan någon i samma situation hitta svaret på deras frågor här.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela