Sofia

Att leva med Crohns

Nära och kära

Publicerad 2012-08-31 12:23:32 i Allmänt

Det som många gånger är svårt när man är sjuk, eller för den delen går igenom något annat jobbigt, är oförstående från ens nära och kära.
 
Det är klart att de flesta kan relatera till lite ont i magen och diarréer. Det har ju alla haft någon gång. Det är klart att de flesta även känt sig trötta.
 
Men de kan inte relatera till hur det är att ha ont i magen samt diarréer flera gånger per dag. Varje dag. I flera månader. Hur ansträngande det är att ta sig från soffan till sängen.
 
I de flesta fall har jag inte ens orkat förklara. Förutom till mina rumskompisar. Jag har förklarat hur min mage kan bete sig. Dessutom har vi en väääldigt öppen relation till varandra. Så det kan i princip låta så här när vi pratar:
"Nu måste jag gå och skita", "Idag klarade jag av att skita!", *Pruuuutt* "Det var jag!"

Den öppna relationen vi har gör ju att jag kan prata om det mer. Jag har försökt och kommer igen försöka förklara vad det är som händer i kroppen. Vi ska alla tre gå på min diet så att det blir enklare för mig. De hjälper mig att hålla utkik efter toaletter när vi är ute på stan, eller utomlands. När jag säger att jag behöver söka upp en toalett så förstår de att jag menar nu och inte snart.
 
Jag önskar att jag kunde ha samma öppna relation till alla, och jag försöker. För desto mer man avdramatiserar bajs och sånt, desto naturligare blir det för mig att vara jag.
 
Jag kan inte säga annat än att jag älskar mina vänner. Jag älskar att vara jag. Och jag älskar livet. Och jag tror fortfarande att jag kan bli frisk.
 
 

Kommentarer

Postat av: jagochminmage

Publicerad 2012-08-31 16:01:15

Det är svårt att förklara för anhöriga. För mig är det bara min sambo som ser hur jag verkligen mår eftersom han lever med mig även om jag inte alltid visar det för honom heller. Samtidigt vill man ju hålla humöret uppe och vara pigg och glad när man väl träffar sina vänner. Då ser de ju inte hur dåligt man verkligen mår.

Svar: nej precis. På samma gång tror jag att det är viktigt att de vet hur dåligt det är ibland. Och att de är medvetna om hur dåligt det kan bli, så att de kan hjälpa en att motarbeta det. Hur går det med medicinen? :)
Sofia

Postat av: jagochminmage

Publicerad 2012-09-04 19:48:20

Det går bra med medicinen än så länge :-) Toabesöken har minskat jättemycket! Har fortfarande ont och är trött men känns som ett stort steg i rätt riktning i alla fall. Jag hoppas att jag mår bättre av nästa dos som jag får om en vecka.
Kramar!

Svar: Härligt! Då går det åt rätt håll nu :)
Sofia

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sofia

Om vi bortser från faktumet att jag absolut är sämst på beskrivningar så kanske det här blir någorlunda bra. Jag är en rätt vanlig tjej på 21 år som bor i den lilla staden Eskilstuna, som ligger någonstans i Sverige. Jag är väldigt social och öppen, och för det mesta väldigt glad också. Jag är duktig på att sätta mig i konstiga situationer och brukar ofta slänga ur mig rätt dumma kommentarer. Hur som helst, denna blogg är ett ställe där jag skriver om hur det är att leva med sjukdomen Crohns. När jag fick diagnosen så sökte jag runt på internet och försökte hitta svar på mina frågor. Och förhoppningsvis kan någon i samma situation hitta svaret på deras frågor här.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela