Sofia

Att leva med Crohns

Nu är det ju slutet av februari..

Publicerad 2012-02-24 10:47:05 i Allmänt

det kan väl de flesta hålla med om. Hur som helst så började jag mina, om jag får säga det själv, allt för många sjukhusbesök för 11 månader sen. Här är då en liten sammanfattning på hur det gått:

 • I slutet av mars eller början på april tog jag mig till sjuhuset pga återkommande diarrer och ont i magen. Fick då veta att jag möjligtvis hade en sjukdom som hette chrons..
 • April: fick svårt att sitta, stå och.. ja i princip göra det mesta. Då konstaterades det att jag antagligen hade en fistel.
 • I slutet av maj gjorde jag min första koloskopi.
 • Efter det här fick jag så fruktansvärt ont att jag grät varje gång jag måste gå på toaletten. Vilket i mitt fall var rätt ofta. Jag hade redan gått ner mycket i vikt, men gick ner ännu mer eftersom jag inte ville äta.
 • I mitten av juni blev jag inlagd på sjukhuset och fick i ett par dagar enbart dropp. Sen fick jag börja äta flytande mat, men inga mjölkprodukter alls.
 • I slutet av juni fick jag bekräftat att jag hade chrons.
 • Någon gång efter det fick jag veta att jag hade B12 brist och fick börja ta sprutor för det.
 • I början av juli opererades jag för fisteln, men lovord att allt kommer bli bra nu.
 • En vecka senare började jag ta humira-injektioner.
 • Gick på återbesök för att kolla upp mitt operationssår hela hösten. Det skulle egentligen läka på 6-8 veckor. Men har fortfarande än idag inte läkt (7 månader senare).
 • Fick veta 3-4 månader efter operationen att min medicin humira tydligen gör läkningsprocessen långsammare.
 • Fick veta 7 månader senare (i måndags) då jag besökte en läkare som tydligen är specialist på tarmsjukdomar, att han inte alls skulle ha utfört operationen så som den är gjord.
 • Kommer nu i framtiden möjligtvis byta till remicade för att se om min fistel försvinner, eller om såret läker igen
 • Annars kommer jag antaligen opereras på nytt, så som jag egentligen borde ha blivit opererad från början. Vilket i mitt fall skulle innebära att en ny sommar blir förstörd.

 

Hejja sjukvården!

 

 

Kommentarer

Postat av: Din kusin Jannika!

Publicerad 2012-02-24 12:54:13

Hiphip hurraa! Men jag tror nästan att det är värt en "förstörd" sommar ifall det lyckas bli bra sen :) Du får ju en liten minisommar på vintern med mig! Och då tycker jag att du ska få simma. Hur som helst så tänker jag hålla tummarna och göra glädjeskutt bara för att sätta ut lite positiv energi i luften åt dig! :)

Postat av: Lina

Publicerad 2012-04-11 16:05:51

Hejsan!

Jag har inte Crohns men jag har en reumatisk sjukdom som gör att jag nu behandlas med Humira och har haft Remicade. att Humiran gör så att kroppen läker långsammare tycker jag din läkare som opererade dig borde vetat om. Det är ju ändå rätt vanligt.

Jag halkade bara in på din blogg och började läsa. Jag hoppas att du mår så bra som möjligt.

Ta hand om dig

Mvh Lina

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sofia

Om vi bortser från faktumet att jag absolut är sämst på beskrivningar så kanske det här blir någorlunda bra. Jag är en rätt vanlig tjej på 21 år som bor i den lilla staden Eskilstuna, som ligger någonstans i Sverige. Jag är väldigt social och öppen, och för det mesta väldigt glad också. Jag är duktig på att sätta mig i konstiga situationer och brukar ofta slänga ur mig rätt dumma kommentarer. Hur som helst, denna blogg är ett ställe där jag skriver om hur det är att leva med sjukdomen Crohns. När jag fick diagnosen så sökte jag runt på internet och försökte hitta svar på mina frågor. Och förhoppningsvis kan någon i samma situation hitta svaret på deras frågor här.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela